Pulitzer Prize for Fiction 2013 voor Adam Johnson

De Pulitzer-stichting reikt ook dit jaar weer tal van prijzen uit, waaronder de Pulitzer Prize for Fiction 2013. Dit jaar gaat deze naar de Amerikaanse auteur Adam Johnson voor zijn boek "The orphan Master's Son" (uitg. Random House). De Nederlandstalige versie van het boek verscheen vorig jaar onder de titel "Gestolen leven" (uitg. Signatuur).

De roman van Johnson vertelt het verhaal van Jun-do, een eenvoudige jongen, zoon van een verdwenen moeder en een invloedrijke vader. Hij klimt op tot rivaal van de leider van de Democratische Volksrepubliek Korea. Jun-do proeft voor het eerst van de macht wanneer hij een kamp voor weeskinderen leidt. Hij selecteert welke kinderen mogen eten en welke worden uitgeleend voor zware fysieke arbeid. Vanwege zijn loyaliteit en scherpe instincten trekt hij al snel de aandacht van regeringsfiguren. Zo wordt hij een professionele kidnapper die, om in leven te blijven, eindeloos moet laveren tussen steeds wisselende regels, willekeurig geweld en de ronduit verbijsterende eisen van de opperheren.

De twee andere genomineerden voor de literaire prijs waren:
De Pulitzer-prijzen, die dit jaar voor de 97ste keer worden uitgereikt, zijn de belangrijkste media- en cultuurprijzen in de VS. Winnaars ontvangen 10.000 dollar. De prijzen worden op 30 mei uitgereikt.

Een overzicht van alle Pullitzer genomineerden en winnaars vind je op www.pullitzer.org.

Meer info: www.pulitzer.org

0 reacties:

Een reactie posten