In memoriam: Ray Manzarek van 'The Doors'


Ray Manzarek (Verenigde Staten, 1939-2013) overleed gisteren in Duitsland op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij was zowel medeoprichter als toetsenist van The Doors, een rockgroep met psychedelische melodieën en poëtische teksten onder leiding van de charismatische (en in 1971 gestorven) frontman Jim Morrison. Hun bekendste songs zijn o.a. Riders on the storm, Light my fire en The End.

Als toetsenist was Manzarek erg bepalend voor de sound van de groep. Na de dood van Morrison hield Manzarek zich vooral bezig met muziek en film. Hij bracht enkele soloalbums uit waarvan Translucent Blues, met Roy Rogers, de recentste was. De laatste film waaraan hij meewerkte was L.A. Woman (2005), verwijzend naar het gelijknamig album van The Doors.

Gitarist Robby Krieger vertelde op de facebookpagina van de band 'bedroefd'  te zijn door het overlijden van zijn vriend en plaatste deze reactie:
Ik ben blij dat ik het voorbije decennium nog veel Doors-songs met hem heb kunnen spelen. Ray was een belangrijk deel van mijn leven en ik zal hem altijd missen.
In de collecties van de Kortrijkse bib vind je heel wat materiaal van en over Ray Manzarek en The Doors.

Meer info: thedoors.com

0 reacties:

Een reactie posten