Vrij-Spraak: Dirk Geldof - Superdiversiteit

Lezingenreeks Vrij-Spraak
Het woord 'allochtoon' wordt op verschillende plaatsen geschrapt. De eerste burgemeester van vreemde origine is straks een feit in Vlaanderen. De migratie uit Marokko en Turkije bestaat 50 jaar. Het hoofddoekenverbod wordt hier en daar terug geschroefd. Maar ondertussen groeien ook de tegenstellingen en het wantrouwen tussen culturele groepen. Onderwijs en tewerkstelling blijven een heikel punt voor etnisch-culturele minderheden, achtergestelde buurten en segregatie zijn een pijnlijke realiteit, náást de radicalisering van moslim-jongeren. Openlijke of verborgen discriminatie behoort nog altijd niet tot het verleden, terwijl diversiteit ondertussen superdiversiteit is geworden.
Hoe kunnen we met deze realiteit omgaan? Blijven we zeggen dat de integratie is mislukt of kunnen we antwoorden formuleren?
Vier deskundigen, insiders, onderzoekers, opiniemakers leggen ddit najaar de pijnpunten bloot en geven perspectieven voor een toekomstig verhaal.

Dirk Geldof: Superdiversiteit, hoe migratie onze samenleving verandert 
De 21ste eeuw wordt een eeuw van superdiversiteit. Onze samenleving veranderde tot een migratiesamenleving. De etnisch-culturele diversiteit in Europa zal verder toenemen, ook al proberen regeringen verdere migratie krampachtig af te remmen. Maar die superdiversiteit roept ook onzekerheid en weerstand op. Hoe verandert superdiversiteit onze samenleving? Hoe kunnen we de potenties van superdiversiteit beter tot hun recht laten komen?

En stellen we wel de juiste vragen? Hebben we een antwoord op het armoederisico bij mensen van andere etnische afkomst of op de zoektocht van jongeren naar een plek? Of blijven we debatteren over symbooldossiers zoals het hoofddoek. Wat is de optie voor morgen?
Dirk Geldof is lector ’Sociologie’ en onderzoeker aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HUB) en doceert ‘Diversiteit, armoede & stad’ in de opleiding Sociaal Werk aan de Karel de Grote-Hogeschool te Antwerpen.

www.dirkgeldof.be

Lezing door Dirk Geldof: Superdiversiteit - woensdag 13.11.2013 van 19u30 tot 21u30 - 8 EUR (25 EUR/reeks) - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek - info en inschrijvingen via 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be  

foto

0 reacties:

Een reactie posten