Vrij-Spraak 2014: Wetenschap en technologie in controverse - Gert Goeminne


Lezingenreeks Vrij-Spraak 2014: Mens zijn in een technologische wereld

Techniek is overal, van de hoogste wolkenkrabber tot de kleinste chirurgische ingreep, in de manier waarop oorlog wordt gevoerd en in de manier waarop we met onze vrienden omgaan.
Een leven zonder techniek is letterlijk ondenkbaar. Niet alleen de industrie of het openbaar vervoer, maar ook onderwijs, zorg, toerisme, landbouw, entertainment, media, sport … bestaan vandaag dank zij de technologische evoluties.
De filosofie van de techniek ontwikkelde zich sterk in de 20ste eeuw. Staat techniek ten dienste van de mens of is het omgekeerd? Hoe kunnen we ons tot techniek verhouden? Kunnen technologen het antwoord bieden op de ecologische e.a. crisissen of moeten we ze ons eerder als een dr. Frankenstein voorstellen?

SESSIE 3: Wetenschap en technologie in controverse - Gert Goeminne

70 jaar geleden ontnam de atoombom de wetenschap op hardhandige wijze haar maagdelijkheid. En sindsdien hebben de milieu- en klimaatproblematiek en meer recent nog de privacy-controverse de diepe ambivalentie van wetenschap en technologie telkens opnieuw in de verf gezet: naast ongekende mogelijkheden blijken technologische ontwikkelingen altijd ook nieuwe risico’s en bekommernissen in zich te dragen. En toch zie je tegelijk dat in deze en andere controverses het wetenschappelijke oordeel nog steeds een aparte, verheven status krijgt toegekend. Zo hoor je wel vaker dat het debat rond genetische gemodificeerde organismen of kernenergie moet gevoerd worden op basis van de feiten en niet op basis van emoties.
In deze lezing geeft Gert Goeminne (kernfysicus en postdoc onderzoeker wetenschaps- en technologiestudies aan de VUB en UGent) vanuit wetenschaps- en techniekfilosofische inzichten deze tweedeling tussen harde feiten en zachte waarden overstijgen en een genuanceerde kijk op dergelijke controverses bieden.


Wetenschap en technologie in controverse - woensdag 22.10.2014 van 19u30 tot 21u30 - 10 EUR  - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk | Vrij-Spraak is een initiatief van Vormingplus i.s.m. Openbare Bibliotheek Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek

(tekst Vormingplus)

0 reacties:

Een reactie posten